(BEZ)glutenowe brownie – prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Kucharka ze mnie taka sobie, ale od czasu do czasu coś tam dobrego uda mi się wyczarować. W zasadzie, aż wstyd się przyznać, bo przez trzy lata uczęszczałam do szkoły turystyczno hotelarskiej, a specjalizacja, którą sobie wybrałam to właśnie gastronomia. W gruncie rzeczy mało jest takich rzeczy w moim domowym menu, którymi mogłabym się rzeczywiście pochwalić, ale za to ciasto na prawdę Wam ręczę. Jest przepyszne!  Do tego banalne w przygotowaniu i robi się je w mgnieniu oka. Obecnie doszłam do takiej wprawy, że zajmuje mi to niecałe 5 minut. Nieźle co?

To nie koniec jego zalet. Jeśli właśnie jesteś na diecie bezglutenowej tak jak momentami ja, to mała podmiana w przepisie mąki pszennej na jakąś inną sprawi, że ciasto nabierze odmiennego, lecz równie mocno czekoladowego smaku. To co w moim brownie uważamy z mężem za najlepsze to jego konsystencja. Nie jest to takie klasyczne, gliniaste i wilgotne ciasto czekoladowe, które można kupić do kawki w prawie każdej kawiarni. To przepis na brownie o płynnej i mazistej konsystensji w środku, a na zewnątrz chrupiącej skórce. Niebo w gębie!

Składniki:

125 gr gorzkiej czekolady

125 gr słonego masła

200 gr cukru

3 jajka

3 czubate łyżki mąki pszennej (dla osób na diecie bezglutnowej polecam mąkę ryżą lub kokosową  w tych samych proporcjach – sprawdziłam sama i wychodzi równie dobre)

Wskazówki

 przygotowanie 10 minut, pieczenie 20 – 30 minut

 8 -10 porcji

 160 °C

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza, a naszą blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. W tym samym czasie w garnuszku roztapiamy masło, które potem dodajemy do przygotowanej wcześniej czekolady. Dorzucamy kolejno jajka, mąkę, a na koniec cukier.  Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.

Smacznego!

PS. Jeśli Jeśli spodobał Ci się ten przepis możesz śmiało podzielić się nim ze swoimi znajomymi i udostępnić w social media.

 

 

  • Iza D- www.nietylkorozowo.pl

    Smacznie wygląda 🙂

  • Właśnie kończę kawę, a czuję że z tym brownie byłby to zestaw idealny:)

  • Narobiłaś mi ochoty, baaardzo! Od dawna obiecuję sobie jeść bardziej świadomie, a to super propozycja 🙂

  • Ja już nie wiem, jak jest z glutem, laktozą w posiłkach, co i rusz nowe tematy i artykuły są nam podsuwane. Ale ciacho wygląda pysznie – wakacyjnie! 😀

  • Ciasto wygląda bardzo smacznie 🙂 Lubię takie przepisy 🙂

  • Uwielbiam brownie, choć sama nigdy nie robiłam 😉 Twój przepis wydaje się prosty…mam nadzieję, że mi wyjdzie. Wygląda smacznie, aż ślinka cieknie!